Na vlastné oči novinky rebríčky 

Top seriály roka 2020

Po roku je tu výber tých najzaujímavejších seriálov. Inak povedané, ak by ste mali skončiť na opustenom ostrove alebo na dva mesiace v karanténe, čo nie je tak nerealistické, ktoré seriály roka 2020 by ste si mali stiahnuť do svojho počítača, iPadu alebo appleTV.

Ponúkam top päť, podľa mňa najzaujímavejších nových seriálov, ktoré v roku 2020 stáli za sledovanie a následne TOP 5 najzaujímavejších pokračovaní. Iste nevidel som všetko, ale ako hovorí môj zápisník s hodnoteniami na IMDB za rok 2020, videl som v rozsahu minimálne jednej ucelenej série 58 seriálov a 76 filmov. Na základe osobnej skúsenosti, ktorá sa potvrdila aj v tomto roku, seriály hodnotím až po dopozeraní celej série, lebo zážitok z takzvaného pilotu alebo novinárskeho screeneru môže byť zavádzajúci.

Outsider (HBO GO)

Jeden z najlepších seriálov roka prišiel hneď v jeho úvode. Krátko na to nás všetkých nechala doma korona a pozornosť sa zrazu prehodila na Zoomy, Teamsy a Skype. Outsider spracováva jednu z menej známych kníh Stephena Kinga, ale televízna adaptácia ju posunula na úroveň, ktorú dosiahli len niektoré diela. Výborná atmosféra ako stvorená pre fanúšikov paranormálnych príbehov navyše okorenená veľmi dobrými hereckými výkonmi.

Tales From The Loop (Amazon Prime Video)

Ešte si pamätáte na Black Mirror? Inovatívny britský projekt žiaľ každou novou sériou strácal drive. Príležitosť na porovnateľnú zábavu zasadenú do o čosi dystopickejšieho prostredia priniesla tento rok antológia Tales From The Loop. O čo menej ironizuje našu pretechnizovanú dobu o to viac sa vyhráva s vizuálnym a hudobným rukopisom takzvanej retro-buducnosti. Jednotlivé epizódy sú zasadené na veľmi limitovanú priestorovú plochu, kde hlavní hrdinovia jedného dielu sa objavujú ako vedľajšie postavy ďalších epizód. A aj tu treba zmieniť herecké výkony, zvlášť Jonathana Pricea.

The Last Dance (Netflix)

Najzaujímavejší dokumentárny seriál tohto roka nie je určený len pre fanúšikov basketbalu alebo športu vo všeobecnosti. V desiatich dieloch spoznáte zákulisie najlepšieho tímu, ktorý táto hra mala, príbeh spájania silných osobností, ktoré dokázali dosiahnuť požadovaný cieľ, ako aj budovanie značky, pre ktorú si tento šport zrejme obľúbil celý svet. The Last Dance je natoľko silný, že okrem všetkých relevantných tvárí basketbalu o svojom vzťahu k Chicago Bulls tu hovoria aj dva bývalí americkí prezidenti Bill Clinton a Barack Obama. Na a nič sa asi nevyrovná záberu, v ktorom sa Michael Jordan zabáva na pozeraní komentáru o sebe od svojho bývalého spoluhráča.

Zrádci (ČT)

Kvalitné seriály vznikajú nielen v Amerike alebo Británii, ale aj u našich českých susedov. Zradci sú toho príkladom a podľa mňa by v knižniciach Netflixu alebo HBO patrili k tomu najlepšiemu. Iste môže potešiť, že za touto drobnokresbou pôsobenia vietnamskej mafie v Čechách je slovenský scenárista Miro Šifra. Zrádci sú „naša“ Gomora, rovnako drsná a autentická, navyše umne využíva rozbitie takzvanej štvrtej steny, cez čo hlavný predstaviteľ ironizuje, ale aj predkladá fakty o pre mnohých neznámom svete.

Ted Lasso (Apple TV+)

Za mňa komediálny seriál tohto roka. Na príbehu Američana s misiou trénovať mužstvo anglickej Premier League rozohráva koncert človečiny, aký tú chýbal od čias Forresta Gumpa. Nie, toto nie je (len) o futbale, aj keď drobnokresba charakterov typického tímu najprestížnejšej futbalovej ligy sa tu naozaj vydarila. Nie je to ani o výsmechu z Američanov, ktorí sú extrémne presvedčení o správnosti svojho videnia a pomenovania sveta. Ted Lasso je vysokou školou motivácie a ukazuje, ako možno naplniť ciele pri dodržiavaní pravidiel… väčšinou. A to tak v športe ako aj v súkromnom živote.

Osobitne som vybral päť pokračovaní seriálov, ktoré si zaslúžia pozornosť. Ak ste nevideli ich predchádzajúce série, práve sviatočný čas, kedy budú televízie vysielať 100. reprízu Popolušky alebo Perinbaby, je vhodný na dobehnutie zameškaného. 

Boys – 2. séria (Amazon Prime Video)

Všimli ste si, že tento rok nás všetky marvelovky obišli? Superhrdinovia mali tento rok svoj vrchol práve v Chlapcoch, ktorí sú skvelou karikatúrou sveta obdivujúceho lietajúcich či inak nadaných mužov a žien všetkých farieb pleti a orientácií. Zámerne hovorím o diverzite, lebo tá sa po prvej sérii postavenej na nadmernej úcte superhrdinov stala hlavnou témou tejto druhej. Explicitnosť za hranicou prístupnosti je len nástrojom nastaveného krivého zrkadla našej spoločnosti. A patrí sa pripomenúť, že pri pozeraní Boys si oddýchol aj Barack Obama pri písaní svojich memoárov, tak to úplná hlúposť nebude.

After Life – 2. séria (Netflix)

Niektorí fanúšikovia komika Rickyho Gervaisa boli sklamaní, keď prišla minulý rok prvá séria príbehu cynického muža, ktorý prišiel o manželku. Druhá séria však vo vážnosti ide ešte ďalej a hlavnú postavu seriálu dostáva do konfliktu s hodnotami a imidžom prezentovanými v Gervaisových standupoch. Ako inak sa pozerať na to, že sa tu do popredia dostáva téma istej nádeje, ktorú však Ricky žiadnym spôsobom neironizuje?! Za mňa je druhá séria After Life vyzretejšia a ľudskejšia a čo si treba tiež všimnúť, narúša štruktúrovanosť, ktorá bola barličkou prvej série.

The Crown – 4. séria (Netflix)

Výkladná skriňa Netflixu, quality TV v najlepšom slova zmysle. Peter Morgan ukazuje, že Buckinghamský palác je jeho silnou stránkou a zároveň, že práve koruna je slabou stránkou demokratickej Británie. Lebo pokiaľ ste to po jeho filme Kráľovná a predchádzajúcich troch sériách Koruny ešte nezistili, Morgan by najradšej zrušil celý nemoderný systém monarchie. Nič na tom nezmení ani to, že najnovšia séria The Crown, ktorá sa mu mimoriadne vydarila aj vďaka skvelým výkonom predstaviteľky princeznej Diany Emmy Corrin a samozrejme oscarovej Olivie Colman v úlohe kráľovnej Alžbety II. Spomínané nuansy bežný divák nezachytí, pre neho bude štvrtá Koruna „len“ výborným výpravným televíznym seriálom v centre s krehkou Lady Di.

This Is Us – 4/5. séria (Amazon Prime Video)

Priznávam, tento seriál som trochu ignoroval. Z časti pre to, že som ho doteraz na žiadnej našej televízii nezachytil, z časti pre to, lebo sa mi podľa popisu javil ako príliš sladký bez toho, aby ma chytil za srdce. No keďže mi končilo ročné predplatné Prime Video a na nejaký čas si túto službu neplánujem predplatiť (zrejme do príchodu Pána prsteňov alebo novej série Boys), tak som skontroloval dlhodobo odkladané veci a narazil na túto neskutočnú namotávku. Paralelne rozprávaný príbeh manželského páru za mladosti a popritom ich troch detí na prelome štyridsiatky je asi to najlepšie, čo som v tomto žánri objavil od The Affair. Nie náhodou This Is Us zbiera televízne ceny ako Emmy alebo Zlatý glóbus. Na rozdiel od lacných telenovelových clifhangerov, ktorými si mnohé seriály snažia dlhodobo udržať vzťah s divákom, This Is Us stavia na uveriteľnej drobnokresbe hlavných postáv. Dodávam, že This Is Us aktuálne uvádza aj u nás dostupná stanica ČT Art.

Ozark – 3. séria (Netflix)

Pre tých, ktorým chýbajú Sopranovci a celkom ich zaujalo Better Call Saul, je Ozark pravou chuťovkou. Drobnokresba vzťahov väčších aj menších podvodníkov a ich súboja so zákonom a zároveň mocným mexickým kartelom na odľahlom mieste pri dovolenkovom jazere, proti ktorému je Zemplínska Šírava Francúzskou riviérou. Možno v postavách uvidíte niektorých „našich“ ľudí, ale nie preto je tento seriál tak populárny celosvetovo. Tretia séria uvedená v tomto roku dala popri hlavnému páru – Jasonovi Batemanovi a Laure Linney dala viac vyniknúť vychádzajúcej herečke Julii Garner. Určite o nej ešte budeme počuť.

Komentujte cez Facebook

Related posts